Verbouwen

Zo werk je veilig op een rolstelling

Geschreven door admin

Heb je besloten om een rolstelling te kopen in plaats van bijvoorbeeld een trap, dan is het erg belangrijk om hier zorgvuldig gebruik van te maken. Door veilig gebruik te maken van een rolstelling is het ook belangrijk om de nieuwe regels omtrent de rolstellingen vaststaan te weten.

Nieuwe wetgeving opbouwen rolstellingen

Per 1 januari 2018 gelden er nieuwe regels voor het opbouwen van rolstellingen. Deze regels van rolstellingen gelden zowel voor rolstellingen die pas gebruikt zijn als voor rolstellingen die nieuw zijn en al gericht zijn op het bevorderen van de veiligheid bij het werken met rolstellingen. Zo mag er bijvoorbeeld pas een werkplatform geplaatst worden als er een leuning is aangebracht op heuphoogte. Hiervoor zijn zelfs speciale voorloopleuningen ontwikkelt, alles om de risico’s bij werken met rolsteigers te verlagen. Deze speciale steiger leuningen vervangen de traditionele horizontale en diagonale schoren. Dit is er handig omdat je bij een voorloopleuning deze niet kan uitvoeren bij traditionele schoren. Bij een vrijstaande rolstellingen is het namelijk zo dat je minimaal twee voorloopleuningen. Nodig hebt die je vervolgens beide aan de lange zijde kan plaatsen. De verplichte voorloopleuningen functioneren eigenlijk als het ware als een leuning die zorgt voor valbescherming. Het is de bedoeling dat deze verplichte leuningen ervoor zorgen dat de incidenten die aan het vallen zijn gekoppeld sterk afnemen en het liefst natuurlijk niet meer voorkomen.

Wat kan je beter niet doen op een rolstelling

Zoals al bekend is het werken met een rolstelling niet altijd even veilig, het werken zelf wordt vaak al gezien als een risico. Daarom is het belangrijk om een paar dingen sowieso niet te doen als je werkt met een rolstelling. Zo is het beter om niet langs de frames op de rolstelling omhoog te klimmen, elke rolstelling heeft namelijk ladders of trappen waarmee je veilig van en op de rolstelling komt. Daarnaast is het ook niet aan te raden om een rolstelling te verplaatsen terwijl er iemand op staat, dit kan hele grote risico’s met zich mee brengen. Ook is het uit den boze om trapjes of verhogingen op de werkvloer van de rolstelling te plaatsen, mochten deze wegschuiven of iets anders mee gebeuren dan kan dit heel gevaarlijk zijn. Tenslotte kan je beter geen gereedschap of andere materialen aan de leuningen van de rolstellingen hangen, mocht dit naar beneden vallen dan kan er zomaar een voorbijganger gewond raken en dit is iets wat je natuurlijk te allen tijde wilt voorkomen.