Groen wonen

Duurzaam de winter in

Geschreven door admin

Hoewel de zomer net van start is gegaan, ligt de winterperiode alweer op de loer. Om goed voorbereid de winter in te gaan is het verstandig om alvast enkele voorbereidingen te treffen voor deze koele periode. Het is natuurlijk belangrijk om niet alleen warm, maar ook duurzaam de winter door te komen. Hieronder lees je hoe je deze twee dingen perfect kan combineren.

Een warme winter

Goede isolatie in een woning is erg belangrijk. Het zorgt ervoor dat de temperatuur in huis constant en aangenaam blijft. Dit verhoogt het wooncomfort, maar minstens even belangrijk is dat goede isolatie ervoor zorgt dat je minder hoeft te stoken. Hiermee kun je profiteren van een lagere energierekening en wordt het milieu aanzienlijk minder belast. Er zijn verscheidene manieren om warm de winter in te gaan. Hieronder lees je enkele maatregelen die je kunt nemen om je woning goed te isoleren.

Groendak

Dakisolatie is uiteraard zeer belangrijk voor een energiezuinige woning. Als een woning een ongeïsoleerd dak heeft, gaat er veel warmte in huis verloren. Dit is slecht voor het milieu en kost ook veel extra geld aan stookkosten. Er zijn veel mogelijkheden om je dak goed te isoleren. Milieuvriendelijke daken worden ook wel ecodaken genoemd. Een goed voorbeeld van een ecodak is het groendak. Een groendak is een levendige dakbedekking en is als het ware een tuin op je dak. Het groendak bestaat in de meeste gevallen uit kleine begroeiing, zoals mos en vetplantjes. Een groendak ziet er niet alleen mooi en sfeervol uit, maar heeft ook vele andere voordelen. Zo zorgt een groendak voor bescherming van je huidige dakbedekking, waardoor deze aanzienlijk langer mee gaat. Daarnaast zorgt een groendak voor goede isolatie, zuivert het de lucht van CO2 en fijnstof én houdt een groendak een deel van het regenwater vast, waardoor de riolering een stuk minder wordt belast. Groendaken kunnen geplaatst worden op zowel hellende daken, als platte daken.

Ramen

In de wintermaanden gaat een groot deel van de warmte verloren via de ramen. In een energiezuinige woning is enkel glas natuurlijk uit den boze. Voor goed isolerende ramen is HR++, of zelfs HR+++ glas, een betere keuze. HR++ beglazing isoleert al 2,5 keer beter dan standaard dubbel glas. Ook kozijnen kunnen bijdragen aan een goede isolatie. Kies bijvoorbeeld voor duurzame kunststof kozijnen.

Natuurlijke isolatiematerialen 

Het goed isoleren van een woning is natuurlijk altijd duurzaam, maar nóg duurzamer is het kiezen voor natuurlijke isolatiematerialen. Het gebruik maken van natuurlijke materialen wordt in ons dagelijks leven steeds belangrijker, dus waarom dan ook niet voor isolatiematerialen? Natuurlijke isolatiematerialen kosten vaak weinig energie om te produceren en is in veel gevallen herbruikbaar of composteerbaar. De natuurlijke materialen hebben de reputatie dat ze duur zijn in aanschaf, maar dit hoeft zeker niet zo te zijn. De natuurlijke isolatiematerialen zijn dan ook steeds meer in opkomst. Onder natuurlijke isolatiematerialen verstaan we onder andere stro, hennep, vlaswol, schapenwol, kurk, houtvezel en metisse (gemaakt van oude kleding). Deze natuurlijke isolatiematerialen doen vaak niet onder voor de reguliere isolatiematerialen. In tegendeel zelfs, vaak isoleren de natuurlijke isolatiematerialen beter. De natuurlijke isolatiematerialen kosten gemiddeld tussen de € 10 en € 30 per m2. Bij een goed geïsoleerde woning is het wel des te belangrijker om te zorgen voor goede ventilatie, zodat de vervuilde lucht naar buiten kan en de schone lucht naar binnen. Slechte ventilatie kan zorgen voor gezondheidsproblemen en schimmel in je woning.

Duurzame energie

Een energiezuinige woning draait natuurlijk niet alleen om goede isolatie, maar ook het gebruik maken van duurzame energie kan hier een aanzienlijke bijdrage aan leveren. Een veel gebruikte variant van duurzame energie is natuurlijk zonne-energie. Zonne-energie is praktisch onmisbaar voor een energiezuinige woning. Het kan namelijk aanzienlijke bijdrage leveren aan het omlaag brengen van de energie- en stookkosten. Zonne-energie is op verschillende manieren toe te passen aan uw woning. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen of zonneboilers. Hoewel je het misschien niet zou denken, leveren deze zonne-installaties in de winter ook nog veel op. Op een heldere dag kunnen de zonne-installaties ook in de wintermaanden nog flink wat zonuren vangen en zijn deze daarom ook in de winter nog effectief. De prijs van zonnepanelen is in eerste instantie meestal wat hoog. Echter blijkt in de praktijk dat de eigenaar van de zonnepanelen deze er na gemiddeld 8 jaar uit heeft.

Ook de kleine dingen tellen mee

Natuurlijk dragen bovenstaande maatregelen enorm bij aan een energiezuinige woning, maar ook met enkele kleine ingrepen kun je al veel bereiken. Zet in de wintermaanden bijvoorbeeld de verwarming een graadje lager. Dit kan al € 50 per jaar schelen. Ook als je een uur voordat je gaat slapen de verwarming al laag zet, kun je een hoop verspilling voorkomen. Probeer het energiezuinig wonen daarom niet alleen door te voeren met verbouwingen, maar ook in je dagelijkse leven.