Aanleg

Wat komt er kijken bij het aanleggen van een tuin?

Geschreven door admin

De tuin rondom je huis is een afspiegeling van jezelf. Hou je van nonchalant of juist strak? Vaak is dat te zien in de aanleg van je tuin. Wil je de tuin veranderen of kom je in een nieuwbouwhuis waarbij de tuin nog helemaal blanco is? Lees hier hoe je de basis legt voor weer jarenlang tuinplezier.

Vaak worden nieuwbouwwoningen afgeleverd met een nieuwe laag grond rond het huis. De bouwgrond waarop het huis is geplaatst is deels afgegraven en bouwresten zijn daarmee verdwenen. Als dat niet het geval is, of als je twijfelt aan de kwaliteit van de grond in je huidige tuin, laat dan 50 – 70 cm afgraven en vervangen voor nieuwe, schone grond. Ligt je tuin in een drassig gebied, plaats dan meteen een goed afwateringssysteem.

Maak een tuinplan waarin de wensen staan. Waar wil je het tuinpad, het terras, een (extra) schuurtje of de vijver. Hou hierbij rekening met de stand van de zon en je eigen persoonlijke wensen. ‘s Morgens zon op het terras is heerlijk maar als je alle ochtenden vroeg naar je werk rijdt, is het wellicht handig om het terras ergens anders aan te leggen zodat je ‘s middags of ‘s avonds nog kunt genieten. Kies daarbij beplanting die je mooi vind en past in de situatie. Veelgebruikte en onderhoudsarme tuinplanten zijn bijvoorbeeld de hosta, lampenpoetsersgras, maagdenpalm en vrouwenmantel, online te bestellen bij Plant & Grow.

Teken ook, nu de tuin nog leeg is, de tuinverlichting, aansluitpunten voor de tuinslang, tappunten voor het water en een extra stopcontact in. Het aanleggen van deze extra’s is in een lege tuin een stuk eenvoudiger en bezorgt je straks veel gemak.