Verlichting

Een lichtplan – hoe creëer je sfeervolle verlichting?

Geschreven door admin

Ook al heb je de duurste lampen uitgezocht, bijvoorbeeld LED lampen, in de meest luxe uitvoering, zonder lichtplan ontstaat er geen sfeervolle verlichting in de tuin. Verlichting bepaalt de sfeer en voor een deel de stemming binnen-, maar zeker ook buitenshuis. Maak daarom een goed doordacht lichtplan zodat ook jou tuin die bijzondere sfeer uitstraalt.

Als basis – het woord zegt het al – moet er basisverlichting, of algemene verlichting aanwezig zijn om de tuin te verlichten. Dit is echter heel anders dan verlichting in huis: het licht dat in huis nodig is, lijkt veel op daglicht, is zacht, onopvallend en veroorzaakt weinig schaduwen. Dit bereik je met lampen die naar het plafond schijnen. Het licht wordt daardoor gereflecteerd door het plafond en geeft een diffuus licht. Voor buitenverlichting is dit niet van belang: daar gaat het er meer om dat bijvoorbeeld looppaden en terrassen goed zijn verlicht. Je wilt immers niet over iets struikelen.

Naast deze basisverlichting, is het voor de sfeer erg belangrijk dat er ook lampen zijn die een wat indirecter licht laten schijnen. Doordat verlichting indirect is, zorgt dit meteen voor meer sfeer in de tuin. Dit komt het best tot zijn recht aan bijvoorbeeld de schutting of rondom je terras. Ook voor de tuin heb je dimmers waarmee je je tuinlampen in felheid kunt doseren. Je maakt dan van je basisverlichting in een handomdraai sfeerverlichting.
Ook zou je een aantal lampen op bepaalde objecten of kunstwerken in de tuin kunnen richten: dit noemen we accentverlichting. Hierdoor komt het voorwerp nog beter tot zijn recht en het licht geeft het een sfeervolle uitstraling.

Uiteindelijk gaat het maar om een ding: je wilt in een sfeervolle tuin zitten, ook als het donker is. Daarom is een goed lichtplan van essentieel belang. Hiervoor kan je eventueel een expert inschakelen die een plan voor je kan samenstellen.