Vloeren

Tips voor het onderhouden van je houten vloer

Geschreven door admin

Houten vloeren moeten onderhouden worden. Dat komt voornamelijk omdat hout een levend materiaal was, en daardoor nog steeds een beetje is. Hout werkt namelijk. Het zet uit, het krimpt, het kan scheuren, en ga zo maar door. Om die effecten wat te beperken en de levensduur te vergroten, is het zaak de vloer goed te onderhouden. We zullen kort bespreken wat je kunt doen om de vloer goed te onderhouden

Houd de vloer goed schoon

Een eerste stap is om de vloer goed schoon te houden. Veeg de vloer dus meerdere malen per week even goed schoon, of ga er met de stofzuiger overheen. Eens in de week dweilen is ook een goede methode om al het vuil weg te krijgen.

Het belang hiervan is dat vuil kan gaan schuren. Het kleinste korreltje zand kan een flinke kras achterlaten als je er met je voet overheen gaat.

Eens in de paar jaar kun je de afwerklaag vervangen om de vloer er weer als nieuw uit te laten zien. Hiervoor hoef je de vloer niet te schuren als het om een massieve vloer gaat. Wel is het sterk aan te raden om de vloer eerst met een geschikt product te reinigen. Vervolgens kun je de vloer dweilen en voorzien van een nieuwe waslaag of van nieuwe olie.

Dof geworden vloeren

Vloeren die dof zijn geworden, kun je behandelen met glansreiniger. Let op dat u niet teveel of een te vet reinigingsmiddel gebruikt, want dan kan het zijn dat je voetafdrukken gaat zien op de vloer. Met het juiste reinigingsmiddel schijnt de vloer weer als nooit tevoren en is deze weer als nieuw.