Verbouwen

Houten dakkapel

Geschreven door admin

Uw eigen huis wilt u het liefste optimaal gebruiken. Om ook uw zolder bewoonbaar te krijgen kunt u een dakkapel laten bouwen. Dit zorgt ervoor dat u op uw zolder minimaal een tot twee (slaap) kamers extra kan realiseren. We keken voor u naar de populairste soort dakkapel; de houten dakkapel.

Voor- en nadelen van een houten dakkapel

Een houten dakkapel heeft behoorlijk wat voordelen. We hebben de meest gehoorde voordelen voor u e op een rijtje gezet.
• Extra ruimte. Een dakkapel zorgt ervoor dat u gelijk extra leefruimte krijgt in uw huis. Uw dakoppervlak zal met een dakkapel van 2 meter breed en 2 meter diep gelijk met wel 4 vierkante meter uitbreiden. Dat scheelt een stuk op een kleine zolder.
• Extra licht. Een dakkapel is voorzien van meerdere ramen, waardoor er gelijk behoorlijk wat extra licht uw zolder binnen komt. Perfect wanneer u er één of meerdere slaapkamers in wil gaan situeren.
• Goede isolatie. Een dak is niet altijd even goed geïsoleerd. Een dakkapel is voorzien van HR++ glas, waardoor er gelijk een goede isolatie plaatsvindt op uw zolder. De aftimmering wordt doorgaans ook gelijk voorzien van een isolatie waardoor er opeens opvallend weinig warmte verloren gaat door uw dak.
Natuurlijk heeft een houten dakkapel ook nadelen. We hebben de belangrijkste voor u opgezocht.
• Gevoelig voor lekkage. Voor een dakkapel wordt er een gat in uw dak gezaagd. Het is natuurlijk logisch dat de dakkapel daarna goed met een loodschort wordt afgewerkt. Niet iedere aannemer zal dit echter even serieus nemen. Een dakkapel maakt uw dak daardoor wat gevoeligere voor lekkage.
• Onhandig in combinatie met zonnepanelen. Wilt u ooit zonnepanelen nemen, dan neemt u met een dakkapel een stuk ruimte weg waar u de zonnepanelen op kunt plaatsen. Bovendien komt er een stuk schaduwzijde op uw dak waar de zon niet goed bij kan komen.
• Onderhoudsgevoelig. Een houten dakkapel zal behoorlijk wat onderhoud nodig hebben aangezien het hout eens in de 5 a 7 jaar opnieuw moet worden geschilderd. Het afschuren en opnieuw schilderen zult u moeten uitbesteden aan een professionele schilder aangezien u waarschijnlijk niet graag op uw dak gaat schilderen.

Welke varianten zijn er?

Een houten dakkapel is er in twee soorten.
• Prefab dakkapel. De prefab dakkapel is het meest verkochte model in ons land. Deze dakkapel wordt op de gewenste maat gemaakt in de fabriek en daarna in zijn geheel op uw dak geplaatst met een hijskraan. De dakkapel moet vervolgens nog wel worden afgetimmerd om deze goed te laten aansluiten op uw dak. Dit model is doorgaans wat goedkoper dan de ter plekke gemaakte dakkapel en sneller te plaatsen.
• Op maat gemaakte dakkapel. Een dakkapel kan ook ter plekke op maat worden gemaakt. De materialen worden dan zoveel mogelijk in platen en panelen aangevoerd, maar vervolgens als maatwerk gemonteerd. Dit is een klus die langer duurt maar waarbij de dakkapel wel gelijk is afgewerkt naar binnen en naar buiten na de plaatsing. Een dergelijke dakkapel zal minder snel gaan lekken.

Wat kost een houten dakkapel

Welke breedte heeft uw dakkapel Waar is de dakkapel van gemaakt Wat is de prijs van de dakkapel
1,5 meterMeranti, multiplex en rabatdelen3150 euro
2 meterMeranti, multiplex en rabatdelen3450 euro
3 meterMeranti, multiplex en rabatdelen4000 euro
4 meterMeranti, multiplex en rabatdelen5015 euro
5 meterMeranti, multiplex en rabatdelenTussen 5500 en 5700 euro

Bij dakkapellen worden er doorgaans standaard raamindelingen aangehouden. De dakkapellen die breder worden hebben een variabele raamindeling. Hierbij is 5500 euro de prijs voor een dubbel kozijn en een dubbel draai-kiepraam. De prijs van 5700 euro is voor een dubbel kozijn en 3 keer een draai-kiepraam.
Bron: Matisco Dakkapellen uit Brussel.