Aanleg

Het duurzame dak anno 2018

Geschreven door admin

Duurzame daken zijn steeds vaker terug te zien in België. Zonnepanelen kopen of het dak voorzien van een groendak is iets waar steeds meer Belgen op komen. Er zijn dan ook veel voordelen verbonden aan deze groene oplossing voor het klimaatprobleem. In dit artikel kom je meer te weten over het duurzame dak van anno 2018.

Hoe creëer je een duurzaam dak?

Een duurzaam dak is meestal niet gemakkelijk te creëren. Betreft duurzame daken heb je doorgaanse de volgende keuzes:

  • Dakbedekking dat recyclebaar is
  • Dakbedekking dat zeer goed geïsoleerd is
  • Voor in de zomer: een witte dakbedekking. De witte kleur zal de warmte niet opnemen waardoor je een hoop koelenergie bespaart op warme dagen
  • Een solardak waar het dak voorzien wordt van zonnepanelen
  • Een groendak in de vorm van mos of een groentetuin

 

Indien er mos op het dak groeit van jouw woning, weet dan dat dit bepaald niet een groendak is. Mos op een dak is namelijk funest voor de isolatie en de levensduur van het dak. De wortels van het mos nestelen zich in jouw dakbedekking, waardoor scheurtjes en barstjes zullen ontstaan. Er zal vocht in deze scheurtjes en barstjes komen, wat bij vorst zal uitzetten. Het resultaat: het ontstaan van lekkages en beschadigingen aan isolatie. Mos op het dak zal er dus altijd voor zorgen dat het dak minder duurzaam wordt in plaats van duurzamer. Het ontmossen van daken is daarom noodzakelijk voor het milieu. Hou bij het ontmossen van jouw dak wel rekening met het feit, dat zonder het aanbrengen van coating na het ontmossen de mos weer snel zal teruggroeien. De aanbreng van coating is daarom een belangrijk onderdeel van dit project.

Regelgeving EPB

De energieprestatie en het binnenklimaat (afgekort EPB) is opgezet door de Belgische overheid om ervoor te zorgen dat huizen zo gebouwd worden dat deze een minimale voetafdruk hebben. Echter stamt deze wet inmiddels uit 2006. In 2006 was nog niet exact bekend in hoeverre huizen invloed uit kunnen oefenen op het klimaat. Inmiddels is bekend dat ook huizen een duidelijke CO2 uitstoot hebben. Daarom wordt de EPB vanaf 1 januari veranderd. Vanaf dan zullen ook zonnepanelen en zonneboilers invloed hebben op het EPB van een huis. De aanschaf van zonnepanelen op het duurzame dak zal dus zorgen voor een verhoging van de woningwaarde.