Vloeren

Gietvloeren

Geschreven door admin

Denkt u aan een gietvloer, dan ziet u waarschijnlijk gelijk een fabriekshal voor zich. Feit is namelijk dat dit soort vloeren in het verleden vooral werd gebruikt in het bedrijfsleven. Een gietvloer zag u in de fabriek of in een garage. Dat komt door de producteigenschappen. Vandaag de dag komt de gietvloer echter ook steeds vaker voor in huishoudens. Steeds meer gezinnen ervaren het gemak en de charme van zo’n industriële vloer. We namen een aantal voor- en nadelen van een gietvloer onder de loep. Verder keken we naar de soorten gietvloeren die er zijn en de kosten hiervan.

Voor- en nadelen van een gietvloer

Een gietvloer koopt u vanwege de producteigenschappen. We hebben de voordelen voor u op een rijtje gezet.
• Lange levensduur. Een gietvloer heeft een extreem lange levensduur. Daar waar u een vloer van laminaat na een jaar of 7 moet vervangen omdat het materiaal begint te vervagen zal een gietvloer tot wel 30 jaar lang mooi blijven. Het materiaal is in de meeste gevallen kleurecht waardoor het onder uw meubels niet zal gaan verkleuren. De UV stralen van de zon hebben geen vat op uw gietvloer.
• Eenvoudig schoon te maken. Een gietvloer kunt u heel eenvoudig schoonmaken. Daar waar u bij een laminaatvloer moet oppassen met teveel water is een gietvloer een stuk steviger. Doordat de vloer naadloos wordt gelegd kunnen vuil en bacteriën zich nergens ophopen.
Nadelen zitten er ook aan een gietvloer. Gebruikers komen met de volgende opmerkingen.
• Smetgevoelig. Een gietvloer lijkt stof en vuil aan te trekken. U ziet het gelijk liggen op een gladde vloer en eigenlijk moet er eens per twee dagen minimaal een swiffer of natte doek over de gietvloer heen worden gehaald. Ook lijkt de glanslaag wat streperig te worden als u een meubelstuk er overheen sleept. Dat moet dus worden getild.
• Gevoelig voor putjes en strepen. Heeft u een gietvloer; pas dan op met scherpe voorwerpen en schoenen. Een dergelijke vloer kan – zeker wanneer er is gelakt – gevoelig zijn voor putjes en strepen. Dit is een ongewenst effect op een effen lichte vloer.

Welke soorten zijn er

• Polyurethaan vloer. Een polyurethaan vloer is een uiterst flexibele vloer. De vloer heeft een goede vering en zal niet snel barsten of scheuren. Een dergelijke vloer is wel gevoelig voor UV stralen en kan verkleuren.
• Epoxy vloer. Een epoxy vloer kan gemakkelijk worden voorzien van kleurpigmenten waardoor de vloer een persoonlijke uitstraling krijgt. De vloer is af te werken met hoogglanslak. Dit zorgt ervoor dat de vloer wel kan gaan krassen.
• Troffelvloer. Een troffelvloer heet ook wel een kwarts- of grindvloer. Het is een vloer die gemaakt wordt met natuurlijke kleurpigmenten. Het is een vloer die u vooral in de industrie aantreft, maar thuis zal deze niet misstaan in de keuken of badkamer. De vloer wordt gebonden met epoxyhars.
• Cementvloer. Een cementvloer is gemaakt van minimaal twee lagen. Het is een vloer met een industriële uitstraling. De vloer heeft een open structuur wat hem erg kwetsbaar maakt voor vuil en stof. U kunt deze vloer aflakken met hoogglanslak als u dit wil tegengaan. U zult de vloer echter eens per 5 a 7 jaar opnieuw moeten lakken.

Wat kost een gietvloer

Wat voor type vloer Hoe dik is de vloer Wat is de prijs per vierkante meter
Polyethuraan vloer3 tot 4 mmTussen  50 en 130 euro
Epoxy vloer2 tot 6 mmTussen 55 en 155 euro
Troffelvloer6 mm80 euro
Cementvloer4 tot 8 mm80 tot 120 euro

De laagste prijs per vierkante meter is doorgaans voor een eenvoudig te gieten vloer zonder speciale kleurpigmenten. Een duurdere variant is doorgaans exclusiever van kleur en bovendien wat lastiger te gieten.
Bron: MDV Gietvloeren