Bestrating

Verschillende soorten tuintegels

Geschreven door admin

Bij het aanleggen van de tuin hoort ook het aanleggen van een terras en een pad door de tuin. Hiervoor zijn verschillende materialen te koop die allemaal een eigen look en sfeer uitstralen.

Bij betontegels denk je wellicht meteen aan de standaard grijze tegels die ook gebruikt worden voor bestrating van stoepen en schoolpleinen. Natuurlijk zijn deze geschikt voor de tuin, zéker als er in bepaalde regelmaat tegels van een andere kleur tussen gelegd worden. Ook tegels weglaten en vullen met beplanting geeft een leuk effect. Ze zijn er in verschillende afmetingen en kleuren en ijzersterk.

Grindtegels zijn feitelijk betontegels waarbij de bovenlaag is voorzien van een laagje grind. De meest bekende grindtegels zijn de rechthoekige formaten maar ze zijn ook in het vierkant te verkrijgen. Naast de standaard kleuren grijs en wit grind is er inmiddels een grote keuze aan effen of gemêleerde kleuren verkrijgbaar.

Topper in tuintegels voor velen is een tegel van natuursteen. Leisteen, graniet en hardsteen doen het in onze Hollandse tuinen goed, maar ook natuursteen met een zuidelijk tintje zoals marmer en Tavertin horen in dit rijtje thuis. Deze natuurstenen tegels verschillen in hardheid, wat ze niet allemaal even geschikt maken voor intensief gebruik. Ze zijn in alle formaten te koop waardoor het volledig aangepast kan worden naar jouw tuinontwerp.

Vrijwel elke tuintegel is poreus en zal vocht opnemen. Gepolijste tegels hebben dit niet maar worden bij vocht spekglad. Ook zal door gebruikt en inwerking van zonlicht de polijst laag langzaam afnemen.