Aanleg Verbouwen

Zo wordt een airco installatie uitgevoerd

Geschreven door admin

Het is zomer en iedereen is weer druk op zoek naar verkoeling. Maar niet alleen tijdens de warme dagen is een airconditioning gewenst. Het biedt namelijk niet alleen verkoeling, een airco kan tegenwoordig vaak ook verwarmen en filtert de lucht. Een nadeel van een vaste airco is wel de benodigde installatie. Dit is meestal toch wel een klus die niet zelf gedaan kan worden. Toch valt het laten plaatsen van een airco mee. Als de installatie goed uitgevoerd wordt kun je binnen een dag al genieten van een heerlijk klimaat bij jou in huis. Wil jij weten hoe een airconditioning geplaatst wordt? In dit artikel lees je stap voor stap hoe een airco installatie wordt uitgevoerd.

Stap 1. Beugels ophangen

Een airco installatie begint bij het ophangen van de beugels voor de binnenunit van de airco. Bepaal allereerst waar en in welke ruimte je de binnenunit wilt plaatsen. Als dit helder is monteert de airco installateur de beugels voor de binnenunit op de gewenste plaats. Let wel op, belangrijk is dat de binnenunit waterpas hangt en dat de airco tegen een vlakke wand hangt. Op deze manier werkt de airconditioner het best.

Stap 2. Boorwerken plaatsen

Stap 2 bij een airco installatie is het plaatsen van de boorwerken voor de alle leidingen. Heb je een stenen of betonnen muur? Dan gebeurd dit als het goed is met een diamantboor. Deze zijn extra sterk waardoor het een mooi boorwerk wordt.

Stap 3. Leidingen doorvoeren

Zijn de boorwerken geplaatst? Dan worden de leidingen, stuurkabel en de condenswaterslang die vastzitten aan de binnenunit door het gat dat geboord is naar buiten getrokken.

Stap 4. De buitenunit plaatsen

De volgende stap is het plaatsen van de buitenunit. De airco installateur plaatst de buitenunit op een vlakke ondergrond of hangt de buitenunit waterpas. Het is erg belangrijk dat jij en de airco installateur goed hebben nagedacht over de plaats van de buitenunit. Dit om te zorgen dat jij en de buren er geen last van hebben.

Stap 5. De koelleiding en stuurkabel aansluiten

Nadat de buitenunit is geplaatst worden alle kabels doorgetrokken en aangesloten aan de buitenunit.

Stap 6. Het afpersen, vacumeren en controleren van de werking

Is het aansluiten van de airco succesvol verlopen? Dan is de volgende stap het afpersen en vacumeren van de airco. Dit wordt gedaan met behulp van een speciale vacuümpomp. Het vacumeren van een airco is nodig om ervoor te zorgen dat het systeem goed blijft werken en dat er geen koelvloeistof kan ontsnappen.

De installatie van je airco is niet compleet zonder een goede uitleg. Een airco installateur zorgt er altijd voor dat jij weet hoe het systeem werkt. Hierdoor kun je gelijk genieten van je nieuwe airco.