Aanleg Bestrating

Welke legverbanden kun je aanleggen?

Geschreven door admin

Als je wil gaan bestraten, is het belangrijk te bedenken wat voor legverband je wil gaan gebruiken. De mogelijkheden zijn eindeloos, en hangen eigenlijk voornamelijk af van de voorkeur van de bestrater, en daarmee van zijn deskundigheid en bereidheid tijd in het bestraten te steken. In dit artikel zullen we enkele legverbanden bespreken.

Halfsteens

Het halfsteens legverband is het meest bekende legverband en bovendien het meest gemakkelijk om te leggen. Je zet een touwtje uit waarlangs je wil gaan bestraten en je begint met de eerste rij klinkers. Wanneer je die gelegd hebt, begin je met de volgende rij. Je legt de eerste klinker daarbij met de lange zijde langs de lange zijde van de eerste rij, en wel zo dat de naad tussen de twee klinkers ernaast precies in het midden ligt. Elke rij verspringt dus een halve klinker.

Diagonaal

Een ander eenvoudig te leggen legverband is diagonaal. Dit is eigenlijk hetzelfde als halfsteens, maar nu leg je de klinkers diagonaal. Je draait het halfsteens legverband dus eigenlijk 45 graden.

Waaier

Een manier om sierbestrating goed uit te laten komen, is door met een waaier te werken. Dit legverband is lastiger dan bovengenoemde legverbanden, maar wanneer je hier de tijd voor neemt, moet het prima te doen zijn. Er zijn in de handel diverse hulpmiddelen om dit legverband goed te kunnen leggen, want zoals bij veel van de wat mooiere legverbanden, komt het vooral aan op nauwkeurigheid bij het straten. Wanneer je weinig ervaring hebt met dergelijke legverbanden, is het makkelijk om toch wat hulpmiddelen te gebruiken bij het bestraten. Zo voorkom je dat je meerdere keren opnieuw moet beginnen of delen opnieuw moet doen omdat je toch niet helemaal goed bent begonnen.