Beplanting

Wanneer moet je planten snoeien?

Geschreven door admin

Planten snoeien lijkt een ingewikkelde klus vooral als je niet zoveel ervaring in de tuin hebt. Het snoeien van planten kent echter een aantal basisregels en als je die in je achterhoofd houdt als je door de tuin gaat met je snoeischaar, kan er eigenlijk niet zoveel mis gaan. En is het toch een keer niet helemaal gelukt? Geen nood – over het algemeen is de schade beperkt en slaat de plant alleen de bloeiperiode een jaar over. Om een optimaal resultaat te bereikbaar staan hieronder een aantal tips.

Zorg in ieder geval dat je goed gereedschap hebt. Een verroeste snoeischaar die meer knijpt dan knipt brengt veel schade toe aan het snijvlak van de plant en kan ernstige verrotting veroorzaken. Snoei de takken zó af dat het regenwater er niet direct op valt. Het snoeivlak ‘wijst’ dus enigszins naar de grond.

Veel planten moeten na een aantal jaar uitgedund worden waardoor de plant voldoende licht, lucht en ruimte rond alle takken heeft en zichzelf verjongd. Wees daar niet te voorzichtig mee en snoei ongeveer ⅓ van de takken weg, verdeeld over de plant.

Over het algemeen geldt dat planten die in de eerste helft van het jaar bloeien, zoals heesters, jasmijn en seringen al in de voorgaande herfst en winter knoppen vormen. Deze voorjaarsbloeiers moeten daarom na de bloei gesnoeid worden. Planten die later in het seizoen bloeien, zoals lavendel, rozen en hibiscus worden in het vroege voorjaar gesnoeid zodat ze het hele voorjaar tijd hebben om knoppen te vormen. Raadpleeg bij twijfel een snoeikalender.