Als de herfst in het land is, wordt het tijd om de tuin winterklaar te maken. Bomen en planten kunnen heel goed voor zichzelf zorgen in koude periodes maar in een aangelegde tuin met (vaak) planten die hier van oorsprong niet horen is extra zorg gewenst. Daarnaast wil ons oog ook wat en zien we liever een opgeruimde tuin dan een tuin die zich op zijn eigen manier dik inpakt om de winter te trotseren.
Probeer bij het winterklaar maken een ‘gulden middenweg’ te vinden. Snoei niet alles kort en klein maar kijk met een ander ‘oog’ naar de tuin en de beplanting. Veel verdroogde planten zijn een veilige plek voor dieren om te overwinteren. Ingedroogde bloemhoofden en zaaddozen zijn heel decoratief, helemaal als ze bedekt zijn met een klein laagje rijp of sneeuw.
Ons groene gazon is mijlenver verwijderd van de natuur en niet meer te vergelijken met de weidegrassen in de wildernis, terwijl wij ook in de winter willen genieten van een groen gazonnetje. Hark daarom voorzichtig het afgevallen blad van het gras, dit veroorzaakt gele plekken. Gooi het blad niet weg maar leg het tussen de planten in de border of op een grote hoop. Insecten en andere kleine dieren vinden hierin hun schuilplaats voor de kou.
In het voorjaar, zodra de eerste kleine groene puntjes weer aan de plant te zien zijn, kunnen de bruine en ingedroogde delen alsnog weggehaald worden en kan de stapel afgevallen blad opgeruimd worden.