Vloeren

Topconditie voor je parketvloer

parketvloer
Geschreven door admin

Een parketvloer is een flinke investering maar geeft je (woon)kamer een warme uitstraling. Het soort hout heb je zorgvuldig uitgezocht en je wilt er zo lang mogelijk van genieten. We leggen je uit hoe je een parketvloer in topconditie kunt houden.

Zand, steentjes en water zijn de grootste vijanden van een parketvloer. Zand en steentjes geven krassen, zorgen voor een beschadigde laklaag waardoor de vloer dof wordt en waarin vuil zich kan gaan ophopen. Water kan daardoor de zachtere delen van het hout bereiken, waarna de parketvloer kan vervormen.

Zorg daarom dat je bij elke buitendeur zowel aan de binnen – als aan de buitenkant een grote mat hebt liggen om straatvuil en zand van je schoenen te vegen. Koop voor de buitenmat een hardere soort kokos of een rubber exemplaar, samen met een stevige laarzenveger. Leg een ruim formaat kokos deurmat aan de binnenkant van de deur. Laat deze eventueel verzinken in de parketvloer zodat de mat niet kan verschuiven en leer kinderen aan om de schoenen bij de deur uit te doen.

Regelmatig vegen met een zachte bezem of stofzuigen met een stofzuigermond waarop een grote, goede zachte borstel zit is voldoende om al het stof en vuil te doen verdwijnen. Een wekelijkse dweilbeurt kan geen kwaad maar wring de dweil goed uit zodat het geen waterballet wordt.

Vraag de leverancier wanneer de vloer geschuurd en gelakt moet worden en huur eventueel een specialist in om de vloer weer in topconditie te brengen.