Aanleg Elektricien

Stappenplan: zo leg je elektra aan

Geschreven door admin

Wanneer je zelf een beetje handig bent en verstand van zaken hebt dan is het best mogelijk om zelf elektra aan te leggen in huis. Hierdoor kan je de kosten van een professionele elektricien besparen. Het proces is redelijk simpel en leggen we in dit artikel kort uit in een stappenplan voor het aanleggen van elektra.

Plan maken

Allereerst moet je natuurlijk duidelijk weten wat je precies wilt bereiken in huis. Bepaal waar je stopcontacten of schakelaars wilt installeren en wat de afmetingen zijn.

Aftekenen

Nu dat het plan voor het aanleggen van elektra gemaakt is kunnen we gaan aftekenen waar later geslepen, gekapt of geboord dient te worden.

Slijpen, kappen en boren

Overal waar afgetekend op de muur staat kunnen we nu sleuven gaan slijpen, kappen en gaten boren. Zorg ervoor dat alle stof netjes opgeruimd wordt.

Inbouwpotjes

De volgende stap in het stappenplan is het inmetselen van inbouwpotjes die achter de stopcontacten en schakelaars komen te zitten. Hier worden de elektriciteitsdraden in weggewerkt.

Bedrading leggen

Nu dat precies bekend is waar de bedrading gelegd moet worden en er ook ruimte hiervoor is gemaakt kunnen de elektriciteitsdraden vanaf de meterkast of verdeeldoos gelegd worden.

Sleuven dichtmaken

De elektra is nu zo goed als aangelegd en daarom kunnen de uitgeslepen sleuven in de muur weer dichtgemaakt worden met cement.

Schakelaars en stopcontacten

Aan de doorgetrokken elektriciteitsdraden kunnen de nieuwe schakelaars en stopcontacten geplaatst worden. Doe dit zorgvuldig en zorg dat alles waterpas is.

Testen en meten

Voordat je alle gewenste elektrische apparaten aan het nieuwe elektriciteitsnetwerk gaat aansluiten test en meet eerst of alles goed werkt en aangesloten is.