Verbouwen

Een aanbouw plaatsen? Of een veranda?

Geschreven door admin

Na enkele jaren heb je voldoende gespaard om jouw woning uit te breiden. Maar wat kies je dan: een aanbouw of een veranda? Beide opties hebben enkele voordelen. Kiezen is dus niet eenvoudig. Wij helpen jou deze knoop door te hakken met onderstaande vergelijking.

Wat is het verschil?

Laten we eerst het verschil tussen een aanbouw en een veranda bekijken.

Een aanbouw is een klassieke uitbreiding met muren, ramen/deuren en een dak. Bij een veranda worden de muren vervangen door glaspartijen. Je zou dus kunnen zeggen: een veranda is altijd een aanbouw maar een aanbouw is niet altijd een veranda.

De vergelijking

Laten we de belangrijkste punten naast elkaar leggen. We focussen ons op het ruimtegevoel, de prijs, de isolatie en de bouwsnelheid.

Ruimtegevoel

Hier wint de veranda ten opzichte van een aanbouw. Omdat er meer glas is, komt er meer licht binnen. Dat zorgt voor een groter ruimtegevoel. Zelfs een kleine veranda van 3 op 3 meter zal er door het overvloedige natuurlijke licht veel groter uitzien.

Prijs

Bij heel wat mensen is de prijs de doorslaggevende factor.

De richtprijs van een veranda bedraag €1.500 per vierkante meter (volledig afgewerkt). Voor een aanbouw met een comfortabele afwerking mag je ongeveer €1.300 per vierkante meter rekenen. Een aanbouw is dus een beetje goedkoper dan een veranda.

Let wel op dat de afwerkingsgraad een rol speelt. Dure vloeren, designradiatoren, exclusieve zonwering … kunnen een aanbouw/veranda een pak duurder maken.

Isolatie

Hoewel de isolatiewaarden van glas de laatste jaren sterk verbeterd zijn, is een aanbouw de winnaar van dit punt. Een klassieke gevel is namelijk makkelijker en beter te isoleren dan glas. Zo gaat er minder warmte verloren.

Bouwsnelheid

Het laatste puntje van onze vergelijking tussen een aanbouw en een veranda is de bouwsnelheid. In de meeste gevallen moet je bij een aanbouw aparte aannemers contacteren. Je zoekt dus zelf een firma voor de ruwbouw, een chapewerker, een vloerder, enz. De meeste verandabouwers bieden een sleutel-op-de-deur formule aan. Zij zorgen voor de complete afwerking van de veranda. Dat zorgt ervoor dat een leefveranda sneller gebouwd is dan een aanbouw.