Een fraai gazon aanleggen kan op twee manieren gebeuren. Ten eerste kun je gebruikmaken van kant-en-klare zoden en ten tweede kun je graszaad inzaaien. Het aanleggen van graszoden kost meer geld, maar dan heb je wel meteen een mooi resultaat. Daarnaast is het aanleggen van graszoden ook makkelijker om te doen. Wil je een groot oppervlakte aanleggen? Dan ben je voordeliger uit met zaaien. Houd er dan wel rekening mee dat je de eerste twee maanden na het zaaien van graszaad nog geen gebruik kunt maken van het gazon. In dit artikel lees je een stappenplan hoe je een mooi gazon kunt leggen in je tuin!
Wanneer leg je je gazon aan?
Beslis eerst wanneer je je gazon wil aanleggen. Zaaien kan namelijk het gehele jaar door, maar de zaden ontkiemen pas als de temperatuur boven de 10 graden Celsius uitkomt. Daarom kiezen veel mensen ervoor om in het voorjaar of najaar gras te zaaien. Graszoden kun je echter het hele jaar door aanleggen, tenzij het vriest. Als de grond namelijk bevroren is, kun je deze niet bewerken. Echter is het geen probleem als het gaat vriezen nadat je de graszoden gelegd hebt. Om het zekere voor het onzekere te nemen, kun je graszoden het beste tussen mei en oktober leggen.
Grond omspitten
De grond moet goed worden voorbereid, of je nu voor graszoden of graszaden gaat. De grond omspitten of frezen behoort tot deze voorbereiding. Maak gebruik van een tuinspade als je een klein gazon hebt of kies voor een elektrische bodemfrees als je grotere oppervlakten moet bewerken. De meststoffen kun je meteen door de bodem mengen als je aan het frezen of omspitten bent. De bodem is voldoende omgespit als de grond zichtbaar los zit: zo kunnen de wortels de ruimte krijgen om te groeien en kan het water erdoorheen sijpelen. Grote stenen moet je verwijderen, want deze kunnen de grasmaaier beschadigen.
Grond egaliseren
De grond moet geëgaliseerd worden door met een hark stevig te stampen. Doe dit stukje voor stukje tot je de hele oppervlakte af bent gegaan en hark het vervolgens nog een keer lichtjes na. Maak gebruik van een brede hooihark, gemaakt van kunststof. Deze heeft namelijk een gladde achterkant waarmee je de grond kunt egaliseren.
Bereken de oppervlakte van je gazon
Bereken de oppervlakte van je gazon voordat je de graszoden daadwerkelijk gaat aanschaffen en aanleggen. Met behulp van een rolbandmaat meet je de lengte en breedte van het gazon op. Graszoden worden verkocht per vierkante meter, dus vermenigvuldig de lengte en de breedte met elkaar om erachter te komen hoeveel rollen gras je nodig hebt.
Ophalen graszoden
Haal de graszoden pas op als je diezelfde dag ook gaat aanleggen. Graszoden moeten namelijk in de best mogelijke staat worden verwerkt. Leg de graszoden in een schaduwrijke plek voordat je aan de slag gaat, want anders drogen ze te snel uit.
Graszoden leggen
De bodem moet een beetje vochtig zijn, maar absoluut niet te nat. De graszoden rol je vervolgens over de bodem uit en deze moeten strak tegen elkaar aan gelegd worden. Liggen ze niet helemaal gelijk? Til dan de graszoden op en vul eventueel de grond aan of haal wat aarde weg om het geheel weer egaal te krijgen. Stamp het gras niet verder aan met een tuinspade! Zoden kunnen bijgesneden worden met een speciale graskantsteker, maar een (oud) keukenmes gebruiken is ook mogelijk. De graszoden mogen verder niet te klein zijn, want deze verdrogen sneller en dat is niet de bedoeling.
Besproeiing graszoden
De graszoden moet je stevig aanduwen, zodat ze meteen contact kunnen maken met de bodem en goed kunnen wortelen. Daarna moet je de zoden meteen besproeien. Zorg ervoor dat de graszoden zodanig nat zijn dat het water ook echt door de zoden heen zakt en het onderliggende zand bereikt. De eerste drie tot vier dagen moet je regelmatig blijven sproeien. Na deze eerste dagen zullen er wortels groeien die het water diep uit de grond kunnen halen. De ochtend is de beste tijd om je gazon te besproeien.
Graszoden maaien
Na het leggen van de graszoden moet je minimaal een week wachten voordat je de boel kunt maaien. De wortels moeten namelijk eerst vast in de grond groeien. Zet de grasmaaier op de hoogste stand als je de eerste keer gaat maaien, zodat je slechts de toppen eraf maait. Zorg er tevens voor dat de grassprieten na het maaien nog minstens 4,5 centimeter lang zijn. Op deze manier stimuleer je de verdere wortelgroei en zul je een sterker en gezonder gazon krijgen.
Bemesting gras
Na zes weken kun je het gazon organische mest geven. Afhankelijk van het soort meststof, moet je na zes weken tot drie maanden opnieuw bij gaan mesten. Dit bijmesten moet je blijven doen, want dit blijft de beste manier om onkruid en mos te bestrijden.